top of page
Writer's pictureJunnut

MoLeWe-junnujen konferenssikokemuksia

Kollektiivin väitöskirjatutkijat pääsivät kesän aikana osallistumaan JURE- ja ICM-konferensseihin, jotka molemmat järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen livenä. Junnut kertovat seuraavaksi kokemuksistaan.


JURE-konferenssi (Porto, 18.-22.7.2022)



EARLI:n junioritutkijoille suunnattu JURE-konferenssi järjestettiin heinäkuussa Portossa, Portugalissa, ja kollektiivistamme konferenssiin osallistuivat Henriikka ja Kukka. Osallistujia oli saapunut paikalle ympäri Euroopan, mutta myös kauempaa. Matkaan lähdettiin monin ristiriitaisin tuntein:


Kukka: Tuntui hassulta ja, myönnettäköön, vähän rasittavalta keskeyttää juuri alkanut kesäloma lähtemällä konferenssiin, mutta reissusta tuli lopulta kivalla tavalla työn ja loman yhdistelmä; kuin leirikoulu.


Konferenssin alettua oli kuitenkin selvää, että kannatti lähteä. Muiden väitöskirjatutkijoiden tapaaminen kasvokkain oli erittäin tärkeää - etenkin muutaman vuoden etätyöskentelyn jälkeen. Muiden kollegoiden tapaaminen muistutti, että väitöskirjatutkijoiden yhteisö on suuri ja haasteet samankaltaisia maasta ja projektista riippumatta.


Muiden väitöskirjatutkijoiden tapaaminen kasvokkain oli erittäin tärkeää - etenkin muutaman vuoden etätyöskentelyn jälkeen.

Yhtenä pääteemana konferenssissa oli opiskelijoiden ja väitöskirjatutkijoiden hyvinvointi, johon pureuduttiin keynotessa, kutsutussa symposiumissa, monessa esityksessä sekä workshopissa. Myös kahvitauoilla ja konferenssin ulkopuolella käydyissä keskusteluissa ilmeni, että esimerkiksi työn ja vapaa-ajan rajaaminen sekä lomien pitäminen on selkeästi haasteellista monille.


Konferenssi oli arvokas myös tutkimuksen kannalta ja monenlaiset esitykset ja keskustelut antoivat uusia näkökulmia omaan työhön ja laajensivat ymmärrystä, millaista tutkimusta kentällä tehdään tällä hetkellä.


Henriikka: Pidin ensimmäistä kertaa roundtable-esityksen, joten en oikein tiennyt mitä siltä odottaa ja ehtiikö viiden minuutin esityksistä saamaan mitään irti. Sessiosta tulikin todella mukava, ja kuulijoilla oli mielenkiintoisia näkemyksiä kysymyksiini ja pohdintoihini. Paperiesitykseen verrattuna aikaa keskustelulle oli runsaasti ja keskustelu jatkui myös lounaalle asti.


Kukka: Aluksi jännitin toisten esitysten kommentoimista, mutta muiden junioreiden seurassa kynnys tähän oli mukavasti hieman matalampi ja oli palkitsevaa lopulta uskaltaa osallistua keskusteluun. Myös omasta sessiostani jäi hyvä mieli, esityksissämme oli paljon yhteistä tarttumapintaa.


Kokonaisuutena viikko oli antoisa ja matkan arvoinen - vaikka konferenssi osuikin keskelle kesää! Viikon mittaan Porto osoittautui kauniiksi ja eläväiseksi kaupungiksi, jossa riitti jyrkkiä ylämäkiä kavuttavaksi ja palkintona huikeita jokimaisemia katsottavaksi. Pitkien konferenssipäivien jälkeen oli aikaa rentoutua ja yhteiset illanvietot portviinin ja gelaton parissa jäävät pitkäksi aikaa mieleen!



ICM -konferenssi (Dresden, 24.-26.8.2022)


EARLI:n motivaatio- ja emootiotutkijoiden verkoston (SIG 8) ICM-konferenssi eli International Conference on Motivation järjestettiin elokuun loppupuolella Dresdenissä, Saksassa.


Henriikka: Sain osallistua ennen konferenssia ICM-kesäkouluun, joka oli intensiivinen, mutta hieno tilaisuus tavata saman alan juniortutkijoita muutaman päivän ajan ja keskustella kaikesta tutkimuksiimme liittyvästä toistemme ja opettajien kanssa. Jokaisen oman esityksen lisäksi oli ohjelmassa myös yhteisiä keskusteluita niin menetelmiin kuin uraan liittyen. Kesäkoulu oli ehdottomasti hyödyllinen ja mieleenpainuva kokemus!


Anna: Pitkän etätyöskentelyn jälkeen oli hienoa päästä kansainväliseen konferenssiin mukaan, ja olla yhdessä toisten tutkijoiden kanssa yhteisten kiinnostusten kohteiden parissa. Hyviä keskusteluja syntyi aiheesta ja aiheen vierestä. Kummatkin yhtä tärkeitä! Todella innostava ja yhteenkuuluvuutta lisäävä kokemus!


Konferenssi järjestettiin tänä vuonna hybridimuodossa, mikä aiheutti omat haasteensa paikan päältä esittäneille, mutta mahdollisti myös muutaman molewelaisen mukanaolon ja esittämisen kotoa käsin.


Sessioissa olikin valinnanvaikeutta: monet aiheet liittyivät suoraan omaan tutkimukseen ja mielenkiintoisia esityksiä meni jatkuvasti päällekkäin. Ohjelman lomassa oli hauska bongailla omista lähdeluetteloista tuttuja nimiä kaulanauhoihin kiinnitetyistä nimilapuista ja vaihtaa kuulumisia JURE-tuttujen kanssa.


Vaikka oma paperiesitys jännitti ja useamman kerran mieleen hiipi epävarmuus, että olenkohan nyt noviisina oikeassa paikassa, oli kokemus sekä voimaannuttava että opettavainen.

Hans: Osallistuminen ensimmäiseen kansainväliseen konferenssiin oli monella tapaa merkittävä kokemus. Vaikka oma paperiesitys jännitti ja useamman kerran mieleen hiipi epävarmuus, että olenkohan nyt noviisina oikeassa paikassa, oli kokemus sekä voimaannuttava että opettavainen. Lisäksi oli ilo, että keskustelu omasta tutkimuksesta jatkui myös esitysten jälkeen. Myös muiden väitöskirjatutkijoiden ja kokeneiden tutkijoiden esitysten, diskussointien ja keskustelujen seuraaminen oli varsin opettavaista ja inspiroivaa. Oli hurjan kiintoisaa saada monelle tutulle nimelle kasvot, joiden tutkimukseen on perehtynyt ainoastaan kirjojen ja tutkimusartikkelien kautta. Omalta kohdaltani ensimmäinen konferenssi lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta niin omaan tutkimuskollektiiviin ja siihen, että on osa myös jotain suurempaa joukkoa, vaikkakin oma tutkijanura on alkutekijöissään.


Erityisesti mieleen jäivät korkeatasoiset symposiumit ja diskussanttien terävät havainnot sekä Heta Tuomisen erinomainen mid-career -keynote ja professori Patricia Alexanderin kiinnostava keynote. Tieteellisen ohjelman ulkopuolella aikaa vietettiin Dresdenin vanhaankaupunkiin ja sen ravintolatarjontaan tutustuen. Viimeinen konferenssipäivä oli järjestetty yhteistyössä metakognition ja oppimisen itsesäätelyn tutkijoiden verkoston (SIG 16) kanssa ja konferenssi huipentui Oxford-tyyliseen väittelyyn, jossa ratkottiin parasta tapaa tutkia motivaation, emootioiden ja metakognition välistä vuorovaikutusta oppimisessa ja opetuksessa [lopputulos: eri lähestymistavoilla on kullakin paikkansa].



Ensimmäinen kunnon konferenssikesä tarjosi meille junnuille runsaasti tärkeitä kokemuksia sekä esiintymisestä ja tieteellisestä keskustelusta että siitä kuuluisasta verkostoitumisesta.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kunnon konferenssikesä tarjosi meille junnuille runsaasti tärkeitä kokemuksia sekä esiintymisestä ja tieteellisestä keskustelusta että siitä kuuluisasta verkostoitumisesta. Rohkaisevia kansainvälisiä kohtaamisia kertyi niin muiden junioreiden kuin eri uravaiheissa olevien, tutkimusintresseiltään meitä liippaavien tutkijoidenkin kanssa.


Yhteinen oppi konferesseista oli, että esitykset kannattaisi viimeistellä ennen matkaan lähtöä, jotta paikan päällä ehtii orientoitua ja osallistua paremmin koko konferenssiin sekä myös vapaa-ajan ohjelmaan. Yritetään muistaa tämä ensi vuonna, jolloin JURE ja kattojärjestön konferenssi EARLI järjestetään peräkkäin Thessalonikissa, Kreikassa, 20.-26.8.2023.


Kirjoittajat: Kukka-Maaria Polso, Henriikka Juntunen, Anna Kuusi, Hans Lehikoinen


Kuvat: Kukka-Maaria Polso, Riikka Mononen, Henriikka Juntunen


Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page